Miért alszunk jobban nyaraláskor?

Miért alszunk jobban nyaraláskor?

 

A várva várt nyaralást és annak legszebb pillanatait sokáig emlegetjük beszélgetéseinkben. A nyári kikapcsolódás egyik legfontosabb része a pihenés.

Pihenni pedig akkor megyünk, amikor fáradtak vagyunk. Ugye?

Sokan említik, hogy szállodában, panzióban, vagy saját nyaralójukban mennyire jó aludni. Persze tudjuk, vannak kivételek, de többségében pozitív élménnyel számolnak be arról, mennyire jó volt máshol aludni.

Az ágy és matrac választás titkairől, a hálószoba színei, formái és berendezései közötti összefüggésekről már írtunk korábbi bejegyzéseinkben.

Először nézzük meg az ágyat.

Alváshoz a legfontosabb a matrac - ezt ne vonjuk kétségbe. De azért mégis.

Ha jobban a mélyére ásunk a dolognak, kiderül, hogy hiába a kiváló minőségű matrac, ha nem jó ágyra helyezzük.
Leginkább ezen alapul a főcím kérdésére adható válaszunk.

 

Azért alszunk jobban nyaraláskor, mert az ágy és matrac (és a hálószoba) egy megfelelő rendszert alkotnak.


A rendszer elemei a mi esetünkben az ágy, a matrac és a klíma. Ha mindhárom megfelelő minőségű és kiegészítik egymást, tökéletes fekhelyet kapunk.

 


Nézzük a részleteket:

Alapvetően a matrac határozza meg az alvásunkat. A matrac lehet habmatrac, rugós matrac, hibrid matrac, felfújható matrac (ezzel itt nem foglalkozunk), hab és kókusz rétegű matrac, illetve ezek keveréke.
Alapvetően habmatracról és rugós matracról beszélhetünk.

Az ágy határozza meg a stabilitást, a zajtalan környezetet, az ébredés és felkelés milyenségét. Az ágy lehet fa, fémvázas, esetleg mindkettő, vagy kárpitozott - a lényeg nem változik : alkalmazkodnia kell a matracunkhoz.

A hőmérsékleti viszonyok, a hálószoba klímája , persze egyénileg változhatnak az igények, mégis nagyjából körülírható. Páratartalma 45-55%, állandó hőmérséklete 19-22 celsius fok közötti, szellőzése legalább alvási időszakonként kétszer biztosított. A klíma nehezen alkalmazkodik, ezért a matrac és ágy rendszerének kell megfelelnie a mindenkori, szabályozástól mentes élettérhez.


Hogyan alkalmazkodik az ágy a matrachoz és viszont? És a klíma? Íme a példák:


Habmatrac
Minden, akár többrétegű habmatrac esetén kötelező az ágyrács használata. Ezen ágyrács nem fix, hanem rugalmas és keménysége legalább a derékzónánál szabályozható. Ettől eltérni nem szabad, mert a habmatracok nem képesek belső szerkezetükkel biztosítani a megfelelő alátámasztást.

Többrétegű habmatrac
Léteznek olyan hideghab rendszerek, melyek zónákra osztják a matracot, mégis a fentiekhez kell igazodnunk ez esetben is. Az eltérő keménységű hideghab matracok is könnyedén vetemednek, elfordulnak, idomulnak. Ezért feltétlenül szükséges az állítható ágyrács használata.

Rugós matrac (legalább 3 zónás)
A rugós rendszerű (táskarugó, vagy zsákrugó, bonell rugózat) matracok esetén az alátámasztás a rugótávolságtól függően lehet fix ágyrács (pl 8 cm széles fa ágyrácsok, vagy erősebb, gőzölt bükk lamellákból álló, domború ágyrács), de elsősorban a fix, merev felületű alátámasztás a javasolt. Miért? Mert a derékzónát a rugózaton belül alakítják ki, ami nagyon erős szerkezet és nem jó, ha az ágyrács rugalmassága deformálja azt.
Ágyráccsal használva egy zónásított rugós matrac élettartama mindenképp csökken.

Kókusz matrac
A hiedelmekkel ellentéteben a kókusz matrac nem a legtermészetesebb és legjobb. Gyermekek számára megfelelő lehet. Nagyobb testtömeg esetén a kókuszrostok tömörödése előnytelen fekhelyet biztosít.
A kókusz matracokat általában egy, vagy több habréteggel együtt gyártják. Viselkedése szempontjából a habmatrac kategóriába kell sorolnunk ezt a típust is, tehát mindenképpen szabályozható keménységű, rugalmas ágyrácsot kell választanunk hozzá.


Matrac és Boxspring ágy
A boxspring ágyak egy, vagy több rugós rendszerrel egybeépített (nem franciaágy!) ágytestek. Feladatuk, hogy egy speciális rugalmasságot, az egy pontra eső terhet átvegyék és eloszlassák a teljes ágy felületén. Egyszerűbben, ez egy olyan ágytest, mint egy luxus limuzin lengéscsillapítója. Szinte minden rezdülést, forgolódást elnyel.
A boxspring ágyakra elsősorban zsákrugós rendszerű, zónásított matracot helyezzünk.
A boxspring ágyakra nem szabad habmatracot helyezni, mert a boxspring rugózat nem tartalmaz zónákat, így nem biztosít alátámasztást!


Ár/érték arány és előnyök

Egy átlagos habmatrac és hozzá a megfelelő ágyrács nagyjából annyiba kerül, mint egy jobb minőségű rugós matrac.
Egy boxspring ágy a matrac élettartamát jelentősen megnöveli.

Ha otthon egy teljesen átlagos ágyunk van és matracot keresünk hozzá, a leghatékonyabb, ha a rugós rendszerű matracok közül választunk.
Ha állítható keménységű ágyráccsal rendelkezünk, a legolcsóbb megoldás a habmatrac vásárlása lesz.
Ha még egyáltalán nincs ágy és matrac sem, beköltözés előtt 4-8 héttel érdemes minden lehetőséget körüljárni. A fentiek alapján és ha pénztárcánk is megengedi, elsősorban boxspring ágy és hozzá egy egyszerűbb felépítésű, zónás rugós matracot válasszunk.

10 pont, amit feltétlen tudnod kell matrac vásárláskor!

A kérdést úgy közelítjük meg, ahogy a való életben szokták. Gyorsan, egyértelműen, folyamatszerűen. 
Ha teheted, minél több időt szánj a választásra.
Egy üzletbe érve az alábbiakat figyelembe véve kezdjünk matracot választani. Minden gondolat tartalmaz egy felvetést, iránymutatást, választ.
Mit vigyünk magunkkal? Sok időt és az alvási szokásainkat.

1. Hőmérséklet az üzletben

Télen, ősszel

Fűtött az üzlet? Kellemes hőmérséklet fogad minket? - Ha nem, menjünk ki azonnal. Egy hideg, fűtetlen üzlet nem alkalmass arra, hogy bemutasson matracokat. A megfelelő próbához a túl meleg sem jó. Ha tehetjük, légkondicionált üzlethelyiséget keressünk.

Nyáron, tavasszal

Szobahőmérséklet van az üzletben? Ha nagyon meleg van, nem tudunk mindent kipróbálni! A lágyabb habok, mint például a memória hab elveszíti pozitív tulajdonságait, ha nem szobahőmérsékleten (19-21-23 celsius fok) használjuk.

2. Választék

Nem számít, hogy csak néhány matracot látunk, vagy 30-50 darabot. Mindenképp próbáljunk! Előfordulhat, hogy az első matrac lesz a legjobb számunkra.
Az ár és árkategória ne legyen elsődleges szempont! Először érezni kell, hogy mi a megfelelő. Utána szűkítsünk, vagy hasonlítsunk.

3. Külső megjelenés

Elkerülhetetlen, hogy ne vegyük észre a matrac dekoratív megjelenését. Ettől függetlenül ne irányítson minket. A csajos, habos, színes, puha kifejezések nem relevánsak a matrac választásakor, ahogy az egyszerű, kemény, magas szavak sem mérvadóak.

4. Öltözék

Kabátban nem lehet matracot próbálni. Fürdőruhában sem. Öltözzünk megfelelően, de minél inkább vékonyabban a próbához. Érdemes pólóban tesztelni. Az ing gyűrődik és inkább arra figyelünk majd, nem a matracra. 

5. Beszélgetés

Beszélgessünk a szaktanácsadóval. Készüljünk fel az alvásszakértő kérdéseire. : többek között, az ágyunk mérete, belső mérete, ágyrács vagy bútorlap tartja a matracot, kívánt fekvőfelület magassága a földtől (könnyedén álljunk fel az ágyról), hálószobánk hőmérséklete, alvási szokásaink, egészségügyi problémáink. Fontos információk, amikre még választ kapunk a szakembertől: tapasztalat a termékekkel kapcsolatban, tapasztalat az alvási szokások és egészségügyi problémák összefüggésében, a matrachoz való alkalmazkodás várható ideje az alvási szokásaink és előző matracunk ismeretéből kiindulva.

6. Nyomkodás és a tapintás művészete

Kézzel nem lehet matracot próbálni! Ököllel nem állapítható meg a matrac alátámasztó képessége. Amúgy meg minek nyomkodni? Otthon sem úgy fekszünk le, hogy jól megütögetjük a matracot.

Ez nem tészta, ne dagaszd! Nem függöny, ne simogasd!

7. Extrém igények

A telefon és a tévé ülésre kényszerít, ami nem tesz jót a lágyabb matracoknak. Az egyéb tevékenységek, például a térdelés is kifejezetten a kemény matracot feltételezi hálószobánkban. Jól gondoljuk át és tájékoztassuk az üzletben dolgozó szakértőt arról, mire is használjuk alváson kívül a matracunkat. Ehhez mérten gondolkodjunk "egész", vagy "fél" matracokban.

8. Fekvés

Azonnal az elalvásunkhoz szükséges pozícióban kezdjünk. (ha oldalt szoktunk elaludni, oldalt is próbálunk). A számunkra szükséges magasságú párnát kérjük a próbához. Ha nincs, a kezünk és a karunk segít megtartani a fejünket.

Negatív jelek:

  • Érzed, hogy szinte azonnal forgolódnod kell. A matrac nem jó neked.
  • Tedd a két tenyered a derekad alá - ha úgy érzed ettől kényelmesebb lett, a matrac nem támaszt alá megfelelően.
  • Furcsán érzed magad, de a fentiek nem jelentkeznek - lehet hogy magasabb párna kell, esetleg vérnyomás problémád van.
  • Mindegyik megfelelőnek tűnik - ez biztos probléma, lehet túl fáradt vagy, vagy nem feküdtél legalább 2 percet a matracon
  • Nehéz fordulni a matracon. Erőt kell kifejtened egy teljes forduláshoz.

Pozitív jelek:

  • Sokkal jobb, mint az otthoni
  • Azt érzed : aludnék, pihennék most egyet
  • Különbséget érzel a matracok között.

9. Ismétlés a tudás anyja

Amik tetszenek neked és a testednek is, próbáld újra. Na most jöhet az, hogy habos, csajos, puha, kemény, tetszik, nem tetszik...

10. Amire nem figyelünk az nem is fontos! Garancia.

Matracot nem javítunk! Aki így jár el, valamit nem mondott el neked az elején. A garancia legyen csere. A szavatossági idő nem garancia! Érdemes minden esetet tisztázni már az elején. Természetesen írott formában is.
www.yatsanmatrac.hu

Milyen a jó matrac 4. rész

Milyen a jó matrac? - 4. fejezet

Ügyfelek kérdezték az üzletekben:

Az előző részben ígértük, hogy szakmai leírások helyett valódi kérdésekre adunk valódi válaszokat.
Az életszerűség kedvéért a kérdések nagy részét meglévő üzletek vásárlóitól "szereztük be".

A válaszokat szakértők, az alváskultúrával foglalkozók és szakkereskedők adták.

 matrac vélemények

- Nem tudok nyugodtan aludni, mert a férjem éjjelente forgolódik és felébredek. Mit tegyek?

Különböző testfelépítés és különböző alvás típusok esetén javasolt külön álló matracot vásárolni. Amennyiben ez nem lehetséges, vagy a vásárló ellene van, érdemes zsákrugós ágybetétet választani. Előnye, hogy nincs "áthullámzás" mozgás közben, mert a különálló rugók a súlyeloszlást "önmagukban" végzik. Szintén megoldás lehet a hideghab matrac. Ennek élettartama rövidebb, tömörödése látványosabb. Ha egy teljes ágy méretű hideghab matracot választunk, készüljünk arra az esetre is, hogy a "közepén" nem fekszik senki, így a matrac alkalmazkodása során egy "púp" alakulhat ki.
Az ajánlatom a zsákrúgós matrac.

- Éjjelente arra ébredek, hogy meg kell fordulnom. Nem fáj semmim, jól alszom, de nem ébredek kipihenten. Mi lehet a megoldás?

A forgolódás, gyakori ébredés sok tünet együttes hatása. Hálószoba tekintetében érdemes azonnal a hőmérsékletet csökkenteni vagy növelni, illetve egy gyors szellőztetés sem árt elalvás előtt.
A matrac oldaláról vizsgálva a dolgot, szintén több válasz létezik. A panasz legtöbbször mégis a túl puha, vagy elhasználódott matracmagban rejlik. A derekunkat nem támasztja megfelelően, ezért a véráramlás nem megfelelő.
Az ajánlatom a megfelelő alátámasztás ellenőrzése. Rugalmas ágyrács beszerzése, amin állítható a merevség, azaz az alátámasztást segítheti. Ha dupla matracon keresztben fekszünk, azonnal ellenőrizhetjük a megfelelő alátámasztást, hiszen olyan helyre kerül a derekunk, amit kevésbé használtunk eddig.

- Sportoló vagyok. A rendszeres edzéstől nagyon elfáradok. Jól ébredek, de mégsem érzem magam fittnek. Mi lehet a baj?

Bizonyos sportoknál kiemelten fontos, hogy a matrac és egyben az ágy is, alkalmazkodjon a testi változásokhoz, testi arányokhoz. Mindenképp egy 7 zónára osztott matracot használnék, merev bútorlap alátámasztással, zsákrugós rendszerrel. Ez a legjobb megoldás. A matrac a zónára osztás miatt jobban alkalmazkodik az izmosabb testrészekhez, biztosítva a vízszintes fekvést.

- Rendszeresen megébredek éjjelente, nehezen alszom vissza.


Ez a második kérdésre utal. Érdemes a hálószobai környezetet is felülvizsgálni. Elektromos eszközök, zajok tekintetében is.

- Háton fekve azt érzem, azonnal fordulnom kell.

Jellemző probléma. Matracunk túl puha ahhoz, hogy derekunkat kellően jó pozícióban tartsa, így lényegében egész éjjel mi magunk tartjuk szintben a testünket, erőltetve a hátizmot. Ez egy idő után elfárad.
Ebben az esetben a matrac cseréje az egyetlen megoldás.
Háton fekvőknek elsősorban keményebb fekvőfelületet javasolnék.

- Oldalt fekve fáj a nyakam, fáradtabb vagyok.

Hasonló megoldásra lesz szükség, mint a sportolóknál. Ismernem kellene a párna használatot. A nem megfelelő nyaki alátámasztás (túl magas párna) is okozhat ilyet. Amire inkább gondolnék, az a váll zóna körüli jobb alátámasztás. 7 zónára osztott matracot javasolnék, megfelelő párnával. Ezt csak próbálgatással lehet kiválasztani!

 kemény vagy puha matrac

 

- Hason fekve a mellkasom alá teszek párnát. Így kényelmes. Jó ez így?

A válasz az, hogy igen. A kényelem a legfontosabb. A másik válasz, hogy "alápárnázás" nélkül is kényelmes kellene legyen a fekvés. Már csak a higiénia miatt is jobb, ha nem a párnánkon fekszünk az izzadékonyabb testrészeinkkel.
A javaslatom, hogy keményebb matrac, vagy szabályozható ágyrács használatával tegyen egy próbát.


- Ébredéskor nehezen kelek ki az ágyból. Éjjelente sokat izzadok.

A hálószoba klímája nagyon fontos. Ha tudjuk, szabályozzuk 19-21 fok körülire. Elalvás előtt feltétlenül szellőztessünk. Az izzadást okozhatja a nem megfelelő ágynemű is. Egy átlagos ember alvás közben kb. 0,7 liter folyadékot veszít. Ezt a megfelelő matrac és ágynemű, lepedő elvezeti, elpárologtatja.
Ha a hőmérséklet és egy jó minőségű, évszakhoz alkalmazkodó pamut ágynemű sem segít, vizsgáljuk meg a matracunkat.
A "memory" matracok jellegzetes tulajdonsága, hogy testünk hőjét átvéve meglágyulnak és idomulnak a vonalainkhoz. Ez a tulajdonság hőtároló hatással bír. Elképzelhető, hogy ez a hab fajta nem kedvező számunkra. Ebben az esetben a latex, vagy hideghab kényelmi réteggel rendelkező matrac lehet a megoldás. 

- Derékfájással ébredek. Általában elalvás előtt nem fáj a derekam.

Jellemző probléma, ha nem megfelelő alátámasztással bíró ágy és matrac van a hálószobában. Ez érvényes a nyitható kanapékra is.
Több kérdésben is szerepelt már fentebb.
Nézzük meg, mennyire tömörödött meg a matracunk deréktájt és ha lehet, forgassuk az ágybetétet. Ha lehetőségünk van rá, állítsuk az ágyrács keménységét deréktájon.
A derékfájás nem minden esetben az ágybetét hibája!

- Erős csomókat érzek a lapockám körül. Ez napközben nem jelentkezik, csak alvást követően.

Ez nem alvásprobléma. Érdemes konzultálni ortopéd orvossal. Valószínűleg tartásbeli probléma, esetleg a nem megfelelő ülő, vagy álló munkavégzés okozza az erős igénybevételt.
Ha oldalt fekvők vagyunk, javasolt a zónásított, erős alátámasztással bíró rugós matrac.


- Fizikai munkát végzek, esténként csak forgolódok az ágyban, nehezen alszom el.

Ez általános probléma. Ilyen esetekben meg kellene vizsgálni a napközbeni zajterhelést, nem fizikai terhelést is.
A sok forgolódás nem, de az óránkénti még lehet természetes. Az a baj, ha emlékszünk rá.
Próbálkozhatunk a klíma szabályozásával, esetleg illatterápiával. Figyeljük meg, hogy mennyire izzadunk, forgolódás előtt mennyire érezzük derekunkat, nyakunkat melegebbnek. A melegebb testrészek árulkodnak egy esetleges túlzott izomterhelésről, amit a helytelen fekvés, nem megfelelő alátámasztás okozhat.

Melyik a legjobb matrac? Vélemények?

Milyen a jó matrac? 3. rész

Hálószoba, mint környezet


Mai posztunkban a hálószoba, mint környezet kerül előtérbe.


A jó matrac egységet, rendszert alkot a környezetével, felhasználva azt, testünk számára pihenést és regenerálódást biztosít.


Olvasóink, főleg akik az első cikktől velünk tartanak kétkedve fogadhatják a tényt, hogy nem különböztettünk meg válaszainkban drágább és olcsóbb termékeket. Mert ugye elvárás lenne részünkről is, hogy a drágább az jobb.

Ne szaladjunk előre, nézzük a mai témát!

a jó hálószoba


A jó matrac elengedhetetlen része az, amire és ahova helyezzük. A jó matrac, jó ágyat, jó hálószobát igényel.

Milyen a jó hálószoba?

A számunkra legjobb hálószoba, ha pontosítani szeretnék.
Egyénenként változó. Az igényeket az alvási szokások, vallási és múltbeli tapasztalatok, sérülések, genetikai testfelépítés, aktív és passzív életvitel és számos egyéb tényező is befolyásolják.

Általánosságban elmondható, hogy a jó alváshoz hálószobánkban 19-21 Celsius fok körüli hőmérséklet (esetenként 21-23), sötét, elalvás előtt közvetlenül hangulatvilágítás, minimális zaj, majd csend szükséges.
A hőmérséklet szabályozása nem kis feladat. Hazánkban még luxusnak számít egy egész éjen át üzemelő, zajtalan légkondicionálás, vagy szellőztető rendszer, ezért megjegyzésként annyit, hogy törekedni kell a stabil hőmérsékleti viszonyokra.

melyik a legjobb matrac?

A zavaró fények, éles fénypontok kifejezetten rossz alvási körülményeket alkotnak, hiszen elalvás előtt ezekre fókuszál a szem, nem engedve pihenni testünket. Ezek megszüntetésére a jól bevált időkapcsolós elektromos aljzat, vagy elegáns módon egy egyszerű terítő is megoldást jelenthet.

Ha lehet, és erősen javallott, hogy minden működő mobiltelefont, bluetooth eszközt és hasonló "okos kütyüt" tegyünk messze magunktól. Ezek elektromos rezgései semmiképp nem tesznek jót, főleg, ha alváshoz készülődünk. A napi rutinban használt dolgok, beleértve ezeket a készülékek, lefoglalják gondolkodásunkat, nem tudunk felkészülni rutinszerűen az éjszakára.

Hogyan és min aludjak?

A jó matrac alapfeltétele, hogy jó ágytestre helyezzük.
Egy megfelelő ágytest stabil, nincsenek benne mozgó alkatrészek, mozgás közben nem reagál testtömegünkre. 

A jó ágy alkalmazkodik a matrachoz. Megfelelő felülettel rendelkezik a matrac megtartásához, ami lehet ágyrács, stabil és vízszintes bútorlap, vagy a szállodákban régóta alkalmazott boxspring (rúgózattal ellátot) ágykeret.milyen a jó matrac, vélemények?Az ágyak közül kiemelendő a kárpitozott ágytest. Ennek fontos szerepe van a hálószobai környezetben, ahogyan minden kárpitos bútorzatnak. Ugyanis ezek a szövetek nagy mennyiségű zajt tartanak magukban, amely segítségével "nem halljuk a csendet". 

Próbáljuk ki! Egy üres, kopogós, enyhén visszhangos szobában, vagy a fürdőszobában, teljes csendben szinte fülsüketítő a némaság. Ez annak köszönhető, hogy bár zaj marad a levegőben, hiszen mi magunk is zajt keltünk, ezek a falakról, tárgyakról még vissza is verődnek, felerősítve az eredeti alapzajt. Emellett a hallójárati hangok, a fül- és környékén haladó erek zajának állóhullámai is felismerhetők.
Egy megfelelő szőnyeg, kárpitozott bútorok, szinte teljesen magukban tartják a környezeti hanghatásokat, mindamellett, hogy az általunk észlelhető hangok közül alig hallunk valamit. 

Ágyrácsot vegyek?


Az ágyrácsnak nagyon fontos szerep jut, ha matracunk magja nem rúgós szerkezetre épült. A hideghab matracok deréktámasztó képessége nagyban függ az életkorától, és az ágyrács ellenálló képességétől.


" itt megjegyezném, hogy a hideghab matracokhoz nem megfelelő az egyszerű, azonos méretű és keménységű elemekből álló rácsozat"

Amennyiben rúgós rendszerre épült matracról beszélünk, a legjobb, ha az ágykeretben egy erős, 150-180 kg súlyt vetemedés nélkül elviselő bútorlap kerül beépítésre. Ennél masszívabb megoldás csak az ún. poliuretán habbal töltött ágytest jelenti, ami még mindig rugalmas felületet biztosít az ágybetétnek, de teszi ezt akár 600 kg terhelhetőségig.

Térjünk vissza eredeti témánkhoz. Milyen a jó matrac? A hálószobai kérdések közül néhányat említettünk, de két tényezőt ki kell emelnünk. A hőmérséklet és az alvási szokás.jó matrac vélemények

A hálószoba hőmérséklete nagyban befolyásolja a matracunkat.


Ha melegebb szobai környezetet szeretünk, a memória habos matracok és az ágyrácsra helyezett, alacsonyabb felépítésű hideghab matracok meglágyulnak, tartásuk a kényelmi zónában szinte eltűnik. Ettől izzadásra hajlamosabbá válunk, alvás közben a tartás nélküli fekvő pozíció miatt forgolódni kezdünk.
Hidegebb, hűvősebb levegő esetén a memória hab és bizonyos keverékű habmatracok ellentétes hatást érnek el. Testünk nem tudja felmelegíteni, vagy csak nagyon lassan a felületet. A nagyobb felülettel érintkező testrészeink, általában a váll, lapocka, hát vonala, sokkal lágyabb tartást kap, így fejünk, vagy nyakunk a vízszinttől lejjebb helyezkedik el, ami véráramlási problémákat, szédülést, köhögési ingert, álmatlanságot okozhat.

Az ideális hőmérsékleti körülményeket nézve, ezen problémák nem alakulnak ki!

Hűvösebb hálószobába latex kényelmi réteggel ellátott, rúgós rendszerű matracot ajánlanék.
Melegebb, 24 celsius fok feletti hőmérséklet esetén egy keményebb matracmagot, hideghab kényelmi réteggel, aminek a felső rétege lágyabb hideghabbal steppelt, vagy kis mennyiségben latexet tartalmaz.

Ideális hőmérséklet esetén bármely matrac típus megfelelő lehet.ortopéd szállodai matrac - switzerland yatsan

Hogyan alszom?

Az alvási szokásoknak megfelelően is fontos, hogy jó irányban történjen a vásárlás. A jó matrac, hiába megfelelő számunkra az ár és a minőség, nem biztos, hogy megfelelő.

Hason alvóknak matrac?
Lehetséges. Kemény tartás, 7 zóna, ajánlott a rúgós rendszer. Kényelmi réteg lehet hideghab, hideghab és latex.
Hason alvóknak a puha, memória habos matrac nem ajánlott!

Oldalt fekvőknek jó matracot?
Természetesen lehetséges. Minden esetben zónásított matracot kell néznie. A váll környéki zóna puhább, lágyabb, míg a nyak környékén a matracunk megfelelően tart majd. Deréktájon masszív alátámasztás szükséges. Javasolt a bonnell rúgós szerkezet, vagy zónásított táskarúgós matrac. Előbbi azért, mert a rúgók összefűzéséből eredően a matrac széle is használható, ami egy oldalt fekvőnek kiemelten fontos, hiszen vagy a dereka, vagy a térde és könyöke mindig a matrac szélén helyezkedik el.

Sokat forgolódik az ágyban? Erre van-e matrac?
Nincs. Az általános alvási panaszokra nincs megoldás a matracok gyártóinál.

Ha sokat forgolódik, felébred, izzad, kényelmetlenül érzi magát az ágyban, elsősorban a hálószobát és az alvásához szükséges teljes rendszert kell felülvizsgálnia.

Jó matrac, jó ágy, jó környezet. Ez szükséges a jó alváshoz.

 matracok és ágyak a Yatsan-tól

Következő fejezetünkben a mostaninál rövidebben, egyszerűbben válaszolunk hétköznapi kérdésekre és problémákra.

Ízelítő a kérdésekből:

- Nem tudok nyugodtan aludni, mert a férjem éjjelente forgolódik és felébredek. Mit tegyek?

- Éjjelente arra ébredek, hogy meg kell fordulnom. Nem fáj semmim, jól alszom, de nem ébredek kipihenten. Mi lehet a megoldás?

- Sportoló vagyok. A rendszeres edzéstől nagyon elfáradok. Kipihenten ébredek, de mégsem érzem magam fittnek. Mi lehet a baj?

Milyen a jó matrac? 2. rész

Kemény, vagy puha matracot vegyek?

Előző fejezetünkben szubjektív választ adtunk a kérdésre.
A jó matrac az, amin egészségesen, kipihenten ébredünk.

De mitől jó nekünk a matrac? Honnan tudjuk, hogy a matracunk egészséges számunkra?

 melyik a legjobb matrac

Sokféle megoldással találkozunk, de valójában a gyártók szinte azonos technológiát alkalmaznak. Szinte.
A felhasznált anyagok, az elemzések, a belső tesztek és az általános gondolkodás helyett a specializálódás hozhatja el számunkra is a kellemes, nyugodt alvást.

A matrac választás előtt a jó magyar megnézi mi mennyibe kerül. És figyelembe veszi azt is, hogy milyen messze van az üzlet, ahol kipróbálhatja matracait.

Ugye senki nem gondolja, hogy lehet próba nélkül matracot vásárolni? Rendben :)

Kevesebben, de foglalkoznak azzal is, hogy hova teszik a matracot. Milyen ágyuk van, milyen hálószobában, milyen körülmények között.

A legkevesebben, és ők az igazán tudatos vásárlók, nézik azokat a szempontokat is, amik éveken át kísérik majd a döntést. Ez a minőségi különbség.

 

Matracot lehet választani sok szempont alapján. Az átlag vásárlót hogyan segítik az üzletek? Nézzük:Kemény, vagy puha matracot vegyek?

kemény vagy puha matrac a jobb

A válasz nem könnyű. Az alvási szokásoknak megfelelően ajánlunk elsősorban.

Hason alszik? Ne vegyen puha matracot!

A gerinc megfelelő alátámasztását biztosító matracmag kemény kell legyen a hason fekvők számára, ezzel biztosítva a medence és a környéki csigolyák megfelelő tartását, vérellátását.

 

Oldalt fekvők részére egyértelműen a jól zónásított, a váll környékén lágyabb, medence körül kemény ágybetét a megfelelő.

A magyarázat egyszerű. Oldalt fekve a matrac kényelmi rétegét olyan nyomás éri váll és derék környékén, amit csak a súly eloszlásával, a zónák erejének megosztásával tudnak kordában tartani.

Fontos! A váll és medence környékén akkor megfelelő a súlyeloszlás, ha a kényelmi réteget (a matrac felső része, általában a magasság 20%-a) az adott ponton nem "használjuk el", azaz még kellő tartást tud biztosítani önmagában is.


A háton fekvőknek egy egyszerű trükk : próba közben mindenképpen párnára feküdjünk és várjunk legalább 2-3 percet (ideális esetben ez 10-12 perc), majd tegyük a derekunk alá a tenyerünket lefelé.Ha úgy érezzük kényelmesebb lett a fekvés, és nem "nyom" a kezünk, akkor a matrac, amit választottunk, nem megfelelő a testünk számára.


A matrac felső, kényelmi rétege nem egyenlő a puha, vagy kemény matrac fogalmával!

matrac időseknek


A kényelmi réteg csak azért felel, hogy a megfelelő alátámasztás mellett egy szállodai érzést biztosítson. Itt meg kell említeni, hogy ez az érzés és fokozatai is választást, próbálgatást igényelnek a test súlyeloszlása miatt.


Következő fejezetünkben elemezzük a hálószobai környezetet, az alváshoz adott feltételeket és a matracban található anyagok viselkedését a különböző hatásokkal szemben.