10 pont, amit feltétlen tudnod kell matrac vásárláskor!

A kérdést úgy közelítjük meg, ahogy a való életben szokták. Gyorsan, egyértelműen, folyamatszerűen. 
Ha teheted, minél több időt szánj a választásra.
Egy üzletbe érve az alábbiakat figyelembe véve kezdjünk matracot választani. Minden gondolat tartalmaz egy felvetést, iránymutatást, választ.
Mit vigyünk magunkkal? Sok időt és az alvási szokásainkat.

1. Hőmérséklet az üzletben

Télen, ősszel

Fűtött az üzlet? Kellemes hőmérséklet fogad minket? - Ha nem, menjünk ki azonnal. Egy hideg, fűtetlen üzlet nem alkalmass arra, hogy bemutasson matracokat. A megfelelő próbához a túl meleg sem jó. Ha tehetjük, légkondicionált üzlethelyiséget keressünk.

Nyáron, tavasszal

Szobahőmérséklet van az üzletben? Ha nagyon meleg van, nem tudunk mindent kipróbálni! A lágyabb habok, mint például a memória hab elveszíti pozitív tulajdonságait, ha nem szobahőmérsékleten (19-21-23 celsius fok) használjuk.

2. Választék

Nem számít, hogy csak néhány matracot látunk, vagy 30-50 darabot. Mindenképp próbáljunk! Előfordulhat, hogy az első matrac lesz a legjobb számunkra.
Az ár és árkategória ne legyen elsődleges szempont! Először érezni kell, hogy mi a megfelelő. Utána szűkítsünk, vagy hasonlítsunk.

3. Külső megjelenés

Elkerülhetetlen, hogy ne vegyük észre a matrac dekoratív megjelenését. Ettől függetlenül ne irányítson minket. A csajos, habos, színes, puha kifejezések nem relevánsak a matrac választásakor, ahogy az egyszerű, kemény, magas szavak sem mérvadóak.

4. Öltözék

Kabátban nem lehet matracot próbálni. Fürdőruhában sem. Öltözzünk megfelelően, de minél inkább vékonyabban a próbához. Érdemes pólóban tesztelni. Az ing gyűrődik és inkább arra figyelünk majd, nem a matracra. 

5. Beszélgetés

Beszélgessünk a szaktanácsadóval. Készüljünk fel az alvásszakértő kérdéseire. : többek között, az ágyunk mérete, belső mérete, ágyrács vagy bútorlap tartja a matracot, kívánt fekvőfelület magassága a földtől (könnyedén álljunk fel az ágyról), hálószobánk hőmérséklete, alvási szokásaink, egészségügyi problémáink. Fontos információk, amikre még választ kapunk a szakembertől: tapasztalat a termékekkel kapcsolatban, tapasztalat az alvási szokások és egészségügyi problémák összefüggésében, a matrachoz való alkalmazkodás várható ideje az alvási szokásaink és előző matracunk ismeretéből kiindulva.

6. Nyomkodás és a tapintás művészete

Kézzel nem lehet matracot próbálni! Ököllel nem állapítható meg a matrac alátámasztó képessége. Amúgy meg minek nyomkodni? Otthon sem úgy fekszünk le, hogy jól megütögetjük a matracot.

Ez nem tészta, ne dagaszd! Nem függöny, ne simogasd!

7. Extrém igények

A telefon és a tévé ülésre kényszerít, ami nem tesz jót a lágyabb matracoknak. Az egyéb tevékenységek, például a térdelés is kifejezetten a kemény matracot feltételezi hálószobánkban. Jól gondoljuk át és tájékoztassuk az üzletben dolgozó szakértőt arról, mire is használjuk alváson kívül a matracunkat. Ehhez mérten gondolkodjunk "egész", vagy "fél" matracokban.

8. Fekvés

Azonnal az elalvásunkhoz szükséges pozícióban kezdjünk. (ha oldalt szoktunk elaludni, oldalt is próbálunk). A számunkra szükséges magasságú párnát kérjük a próbához. Ha nincs, a kezünk és a karunk segít megtartani a fejünket.

Negatív jelek:

  • Érzed, hogy szinte azonnal forgolódnod kell. A matrac nem jó neked.
  • Tedd a két tenyered a derekad alá - ha úgy érzed ettől kényelmesebb lett, a matrac nem támaszt alá megfelelően.
  • Furcsán érzed magad, de a fentiek nem jelentkeznek - lehet hogy magasabb párna kell, esetleg vérnyomás problémád van.
  • Mindegyik megfelelőnek tűnik - ez biztos probléma, lehet túl fáradt vagy, vagy nem feküdtél legalább 2 percet a matracon
  • Nehéz fordulni a matracon. Erőt kell kifejtened egy teljes forduláshoz.

Pozitív jelek:

  • Sokkal jobb, mint az otthoni
  • Azt érzed : aludnék, pihennék most egyet
  • Különbséget érzel a matracok között.

9. Ismétlés a tudás anyja

Amik tetszenek neked és a testednek is, próbáld újra. Na most jöhet az, hogy habos, csajos, puha, kemény, tetszik, nem tetszik...

10. Amire nem figyelünk az nem is fontos! Garancia.

Matracot nem javítunk! Aki így jár el, valamit nem mondott el neked az elején. A garancia legyen csere. A szavatossági idő nem garancia! Érdemes minden esetet tisztázni már az elején. Természetesen írott formában is.
www.yatsanmatrac.hu