Milyen a jó matrac? 2. rész

Kemény, vagy puha matracot vegyek?

Előző fejezetünkben szubjektív választ adtunk a kérdésre.
A jó matrac az, amin egészségesen, kipihenten ébredünk.

De mitől jó nekünk a matrac? Honnan tudjuk, hogy a matracunk egészséges számunkra?

 melyik a legjobb matrac

Sokféle megoldással találkozunk, de valójában a gyártók szinte azonos technológiát alkalmaznak. Szinte.
A felhasznált anyagok, az elemzések, a belső tesztek és az általános gondolkodás helyett a specializálódás hozhatja el számunkra is a kellemes, nyugodt alvást.

A matrac választás előtt a jó magyar megnézi mi mennyibe kerül. És figyelembe veszi azt is, hogy milyen messze van az üzlet, ahol kipróbálhatja matracait.

Ugye senki nem gondolja, hogy lehet próba nélkül matracot vásárolni? Rendben :)

Kevesebben, de foglalkoznak azzal is, hogy hova teszik a matracot. Milyen ágyuk van, milyen hálószobában, milyen körülmények között.

A legkevesebben, és ők az igazán tudatos vásárlók, nézik azokat a szempontokat is, amik éveken át kísérik majd a döntést. Ez a minőségi különbség.

 

Matracot lehet választani sok szempont alapján. Az átlag vásárlót hogyan segítik az üzletek? Nézzük:Kemény, vagy puha matracot vegyek?

kemény vagy puha matrac a jobb

A válasz nem könnyű. Az alvási szokásoknak megfelelően ajánlunk elsősorban.

Hason alszik? Ne vegyen puha matracot!

A gerinc megfelelő alátámasztását biztosító matracmag kemény kell legyen a hason fekvők számára, ezzel biztosítva a medence és a környéki csigolyák megfelelő tartását, vérellátását.

 

Oldalt fekvők részére egyértelműen a jól zónásított, a váll környékén lágyabb, medence körül kemény ágybetét a megfelelő.

A magyarázat egyszerű. Oldalt fekve a matrac kényelmi rétegét olyan nyomás éri váll és derék környékén, amit csak a súly eloszlásával, a zónák erejének megosztásával tudnak kordában tartani.

Fontos! A váll és medence környékén akkor megfelelő a súlyeloszlás, ha a kényelmi réteget (a matrac felső része, általában a magasság 20%-a) az adott ponton nem "használjuk el", azaz még kellő tartást tud biztosítani önmagában is.


A háton fekvőknek egy egyszerű trükk : próba közben mindenképpen párnára feküdjünk és várjunk legalább 2-3 percet (ideális esetben ez 10-12 perc), majd tegyük a derekunk alá a tenyerünket lefelé.Ha úgy érezzük kényelmesebb lett a fekvés, és nem "nyom" a kezünk, akkor a matrac, amit választottunk, nem megfelelő a testünk számára.


A matrac felső, kényelmi rétege nem egyenlő a puha, vagy kemény matrac fogalmával!

matrac időseknek


A kényelmi réteg csak azért felel, hogy a megfelelő alátámasztás mellett egy szállodai érzést biztosítson. Itt meg kell említeni, hogy ez az érzés és fokozatai is választást, próbálgatást igényelnek a test súlyeloszlása miatt.


Következő fejezetünkben elemezzük a hálószobai környezetet, az alváshoz adott feltételeket és a matracban található anyagok viselkedését a különböző hatásokkal szemben.