Alapanyagok

Az Álom Design alvásstúdiók matracai miben jobbak?

A memória hab, vagy memory foam:

Az Álom Design által forgalmazott matracokban, párnákban a hazánkban megszokott 40-es helyett 50-es tömegsűrűségű (köbméternyi anyag súlya kg-ban megadva) memory foam-ot használnak.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a memóriahabos matrac feszesebb, jobb tartást ad, előtérbe helyezve az alapanyag előnyös tulajdonságait.

Hazánkban több forgalmazónál tapasztaljuk, hogy minden reakciógátló anyaggal kezelt (formáját lassan visszanyerő) habot memory foam-nak neveznek, még akkor is, ha ezek tömegsűrűsége még 40-nél is kevesebb. Ezért találkozhatunk nagy árkülönbséggel, ezért találunk kifejezetten olcsó „memory” párnát, vagy matracot.

Ezek azonban jelentősen lágyabbak, mint a valódi, magas sűrűségű memory foam. Hátrányos tulajdonságuk, hogy az alvófelület felmelegszik, izzadást kiváltva az éjszakai órákban. Ez nem jelentkezik a magas sűrűségű, megfelelően kezelt memory foam-nál

A Yatsan és King Koil mérnöki újítása a géllel injektált memory foam. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a magas sűrűségű memóriahabot perforálják, majd a kialakított járatokba egy hőmegtartó, hűsítő zselé anyagot fecskendeznek, amely megszilárdul.   Így az általunk használt memory foam jelentősen hűvösebb, jobb hőelvezető képességű, rugalmasabb, erősebb réteget képez, mint a hagyományos változat.

 

Latex, a legtermészetesebb alapanyag

A matracgyártásban felhasznált természetes alapanyagok közül legelterjedtebb a latex.

A legfontosabb tulajdonságai a természetessége, rugalmassága, hosszú élettartama. Ezen alapvető tulajdonságai sajnos nem egyformán jelennek meg a ma kapható matracokban.

A latex a természetben előforduló alapanyag, melynek tisztasága a felhasznált kaucsukszármazékok mennyiségéből adódik. Nincs 100%-os tiszta latex matrac. Ennek oka, hogy az anyag adalékok nélkül nem alkalmas a matracgyártásra, de a minél magasabb latextartalom ennek ellenére előny.

A Yatsan és King Koil matracokban 80%-os tisztaságú latex található.

A hazai viszonylatban ez kiemelkedő. A legjobb minőségű matracok esetén is 60%-os latexet találunk a piacon, a leginkább megszokott alapanyag ( a kedvező ára miatt ) a 20%-os latex.

 

A rugózat, mint alátámasztó erő

Két táskarugós matrac között különbség lehet. Nem mindegy sem a szerkezetben elhelyezett rugók száma, sem a rugók átmérője, de még a rugók anyagának vastagsága sem.

Sokan a minél nagyobb rugószám / négyzetmétert keresik matracvásárlásnál, de itt valójában nem ez a döntő szempont.

Ha egy gyenge, kis átmérőjű rugózatból felépített matracba 1000 rugót helyezünk négyzetméterenként,  egy olyan matracot kapunk, amely rövid élettartamú és nagyon puha lenne.

 A Yatsan és King Koil matracokba nagy teherbírású, rozsdamentes acélrugókat építenek be. Ezeket a rugókat a gyártó saját maga készíti. Gépei és gyártástechnológiája naprakész, folyamatos fejlesztéseivel a világ élvonalához tartozik. Ezen rugózat huzalvastagsága 1,6-2,5 mm átmérőjű. Négyzetméterenként átlagosan 260 rugó támasztja a felhasználót, egyenletes, stabil érzetet nyújtva.

A King Koil és Yatsan matracok között találunk olyan matracot is, amely a legerősebb rugózattal készül, négyzetméterenként több,  mint 500db rugóval.